Wanneer ben je nou ondernemer?
Dit is een vraag die veel starters hebben; wanneer mag ik mijzelf ondernemer noemen? Is inschrijven bij de KVK voldoende? Ben ik dan ook ondernemer voor de Belastingdienst wat betreft de IB en heb ik dus recht op bepaalde aftrekposten? Gelden dezelfde eisen voor de omzetbelasting?

Over het algemeen word je gezien als ondernemer als je iets verkoopt daarmee omzet maakt. Dit geldt niet als je puur als hobby of alleen aan bekenden verkoopt.
Om je bedrijf in te kunnen schrijven bij de KVK moet je in ieder geval aan de volgende 3 criteria voldoen:
- Je levert diensten en/of producten
- Je vraagt hier geld voor (geen symbolische vergoeding) meer voor dan de kostprijs: een (commerciële) prijs waar je dus geld aan verdient
- Je neemt deel aan het economisch verkeer (dus niet enkel aan vrienden/familie en gaat de concurrente aan)
Echter, betekent ingeschreven zijn bij de KVK niet automatisch dat je door de Belastingdienst ook als ondernemer wordt gezien!
Criteria/punten waar de Belastingdienst naar kijkt voor wat betreft de inkomstenbelasting:
- Winst > doelstelling van de onderneming is winst behalen, als er structureel verlies wordt geleden, is het niet aannemelijk dat je winst gaat maken en is er geen sprake van een onderneming.
- Zelfstandigheid > je bepaalt zelf hoe je je onderneming inricht en hoe je je werkzaamheden uitvoert.
- Je steekt kapitaal in je onderneming en doet investeringen
- Je hebt meerdere opdrachtgevers> let op schijnzelfstandigheid, zie verdere uitleg hieronder.
- Je loopt ondernemersrisico > aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming, doet investeringen en loopt zelf bijv. risico als klanten niet betalen
- Zichtbaarheid> je maakt je onderneming bekend naar buiten
- Je steekt voldoende tijd in je onderneming> voldoende tijd aan werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken (vaak gehoord misverstand: je hoeft niet persé aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen om als ondernemer gezien te worden. Dit urencriterium is van belang voor het recht hebben op bepaalde aftrekposten. Lees meer hierover in deze blog.
Bovenstaande criteria zijn niet in beton gegoten. Het is vooral de combinatie tussen deze punten die bepaalt of je ondernemer bent of niet. Als je bijvoorbeeld als starter nog niet drie opdrachtgevers gelijk hebt, maar wel goed 'scoort' op de overige punten, zal de Belastingdienst hier coulanter mee zijn. Als je niet zeker bent of je als ondernemer wordt gezien, kun je hier de 'Ondernemers check' op de website van de belastingdienst invullen.
Let op schijnzelfstandigheid!
Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin je een opdracht als ondernemer aanneemt, maar eigenlijk in loondienst bent. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. Bijvoorbeeld als je als ZZP'er maar 1 opdrachtgever hebt en ook niet van plan bent voor meerdere opdrachtgevers te gaan werken en de opdrachtgever bepaalt hoe jij je werk uitvoert. De opdrachtgever is dan in feite je werkgever die zijn verplichtingen naar zowel jou als de Belastingdienst niet nakomt.
Wat als ik wel of niet als ondernemer wordt gezien?
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op bepaalde fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek etc), MKB winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en verschillende startersregelingen. Voor bepaalde aftrekposten is daarnaast ook het uren criterium van 1.225 uur van belang, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek (zie meer over het urencriterium in deze blog). Deze aftrekposten verlagen jouw winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
Als blijkt dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent op basis van bovenstaande punten en check van de belastingdienst, dan ben je 'resultaatgenieter' en zal je jouw inkomsten in de aangifte inkomstenbelasting moeten aangeven onder de categorie "resultaat uit overige werkzaamheden". Dit is het verschil tussen je inkomsten uit overig werk en de kosten die je mag aftrekken.
Tot slot..
En om het nog even makkelijker te maken; de richtlijnen voor IB en BTW zijn verschillend. Het kan dus zo zijn dat de Belastingdienst je geen ondernemer voor de IB vindt, maar wel voor de BTW.
Voor de BTW gelden minder eisen. Hierbij is voornamelijk van belang dat je je bedrijf of beroep zelfstandig uitvoert, regelmatige inkomsten hebt, wel of niet inkomsten hebt naast je werk in vaste dienst en bijvoorbeeld wanneer je probeert te verdienen met een recht of met vermogen (zoals spaargeld, beleggingen of een (vakantie)woning.
Klik hier voor een handige checklist voor de BTW aangifte.
BTW vrijstelling met de kleineondernemersregeling (KOR)
Het kan ook zo zijn dat je wel als ondernemer wordt gezien maar dat je onder de KOR valt en daarom geen btw hoeft te berekenen aan je klanten (en dus ook niet terug kan vragen over inkoop facturen) en dus ook geen BTW aangifte hoef te doen. Je kan je gebruik maken van de KOR als je onderneming in Nederland is gevestigd en je jouw jaaromzet maximaal €20.000 is.
Een andere handige tip als je net bent begonnen met ondernemen of je aan het inlezen bent, is het Handboek ondernemen 2022 van de Belastingdienst. Hierin word je wegwijs gemaakt op het gebied van ondernemen, boekhouding (eisen en tips) en wordt beschreven met welke belastingen je te maken krijgt als ondernemer.
Twijfel jij of zou je meer informatie willen hebben hierover? Neem dan even contact met mij op!
Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en tips op het gebied van ondernemen, boekhouding en belastingen? Volg mij op instagram of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief!
Reactie plaatsen
Reacties